Uloga pulsa kod treninga za redukciju telesne mase

2017-06-17(0) komentaraAutor: City Fitness

Da li proveravate puls na početku treninga, da li znate koji vam je maksimalni puls u toku rada, na koliko procenata od maksimuma je na   kardio spravama? Koliko je puls bitan kao parametar intenziteta treninga, kako ga meriti i zašto ga merimo u oporavku?

 

Merenje pulsa je veoma jednostavna radnja, postoji više načina a jedna od njih je i palpatorna metoda gde merimo puls prstima odmah iznad korena šake ili na vratu. Potrebno je pažljivo brojati 60 sekundi i dobićemo trenutni puls. Pošto je 60 sekundi ipak previše, možete jednostavno meriti 10 sekundi i dobijeni broj otkucaja pomnožiti sa 6 i time dobijamo traženu vrednost trenutnog pulsa. Već nekoliko godina i na našem tržištu postoje kvalitetni i cenom pristupačni pulsmetri koji će u toku čitavog treninga meriti puls, a ukoliko dobro podesite može vas upozoravati da li ste u ciljanoj zoni ili iznad odnosno ispod nje.


Nama je najinteresantnija uloga pulsa kod treninga redukcije telesne mase. Uz pomoć njega možete precizno dozirati opterećenje ali i određivati pauzu.


Maksimalni puls za dame merite po formuli:


226 - godine starosti = maksimalni puls, tako da ako vam je cilj da opterećenje na traci bude 70%, jednostavno dobijeni maksimalni puls pomnožite sa 0,7. Po mnogim autorima puls u oporavku je najbitniji pokazatelj kondicije sportiste, pa tako i rekreativca. Jedan od načina je da nakon dostizanja maksimalne vrednosti pulsa prekinete sa radom i pratite koliko je vremena potrebno da se puls smanji na 120 otkucaja u minuti. Vrednost zapisujete, i test povremeno ponavljate kako bi pratili napredak.


Analiziraćemo 3 zone intenziteta fizičke aktivnosti:


I zona 50%-60% od maksimalnog pulsa – lagana aktivnost, zagrevanje, sporije sagorevanje masti.


II zona 60% - 70% od maksimalnog pulsa – srednji intenzitet, zona sagorevanja masti optimalnom brzinom, moj izbor kod treninga redukcije.


III zona 70% - 80% od maksimalnog pulsa – visok intenzitet aerobnog vežbanja, pogodan za ozbiljnije rekreativce, možete biti u zoni sagorevanja masti ali ste veoma blizu granice da “iskočite”.


Sunce i lepo vreme nas opominju da je leto sve bliže, aktivirajte se!

Komentari

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Nazad
Pošalji

* Svaki komentar pre objave mora biti odobren od strane moderatora. Svaki komentar koji sadrži neprikladan sadržaj će biti uklonjen.