ODABERITE PRAVI PAKET ZA VAS

Odaberite pravi paket za vas, razmišljajući o vašim ciljevima, preferencijama i načinu vežbanja koji vam najviše odgovara. Bilo da želite samostalnost u kreiranju treninga, stručno vođene sesije, intenzivne kardio treninge, ili pak personalizovani pristup, naš klub nudi raznovrsne pakete prilagođene svakoj potrebi i ambiciji.

SAMOSTALNO VEŽBANJE

Podrazumeva samostalno vežbanje, kreiranje inicijalnog programa treninga.

VOĐENI TRENINZI

Vođeni treninzi su popularan način vežbanja u malim grupama (2-6) sa trenerom.

PERSONALNI TRENINZI

Vaš lični trener Vam na osnovu odrađenih testova funkcionalnih i motoričkih sposobnosti .

STUDENTSKI PAKET

U City Fitness klubovima studenti imaju poseban popust tokom cele godine na celodnevni paket samostalnog vežbanja.

Karnegijeva 7 - Centar

Nalazimo se u Karnegijevoj 7, neposredno ispod Tašmajdanskog parka. Teretanu i fitness centar oformila je 2008. godine grupa mladih stručnjaka, entuzijasta i zaljubljenika u ovakav vid treniranja kako bi ugodili Vašim željama i potrebama za zdravim načinom života.

Kumodraška 164 - Voždovac

Fitnes klub se nalazi u Kumodraškoj 164, Voždovac, i prostire na preko 500m2 (dva nivoa) sa velikim brojem sprava poznatih svetskih proizvođača Technogym, Cybex, Gym80 itd.

REDUKCIJA TELESNE MASE

Gojaznost se definiše kao uvećanje masnog tkiva u meri koja dovodi do narušavanja zdravlja. Kako se rešiti te bolesti koja predstavlja sve veći medicinski problem? Najčešće korišćen način za ocenu stepena uhranjenosti je BMI (Body mass index). Ovo je indirektna metoda koja nije dovoljno pouzdana, ali ne zahteva nikakvu aparaturu i veoma je jednostavna. Ona se izračunava po matematičkoj formuli: BMI=TM (kg) / (TV (m))². Klasifikacija gojaznosti prema BMI izgleda ovako: pothranjenost (do 18,5), normalna uhranjenost (18,5 – 24,9), prekomerna uhranjenost (25,0 – 29,9), gojaznost prvog stepena (30,0 – 34,9), gojaznost drugog stepena (35,0 – 39,9) i gojaznost trećeg stepena (preko 40,0). Lečenje gojaznosti zahteva timski rad vežbača, trenera, nutricioniste i fizioterapeuta. Četiri najvažnije stavke u oslobađanju viška kilograma jesu: volja i odlučnost vežbača, obiman trening, redukovana ishrana i masaža.

Volja i odlučnost vežbača je ključna. Celokupni trenažni proces pada u vodu ukoliko vežbač nije dovoljno motivisan i spreman da reši svoj problem, ako on sebi ne želi da pomogne, niko mu neće pomoći. Trener i celokupan stručni tim tu su da ga motivišu, ohrabre, psihički podupru u trenutku krize, ali pre svega vežbač mora rešiti sam sa sobo šta želi i čemu teži.

KOLIKO JE OBIMAN TRENING?

Specifičnost u planiranju i programiranju treninga redukcije je veliki obim rada u aerobnom režimu. Razlaganje masnih kiselina je direktno povezano sa utroškom kiseonika. Kiseonik mora biti prisutan da primi vodonik da bi se odvijala beta oksidacija. Pod anaerobnim uslovima vodonik ostaje vezan za NAD i FAD i katabolizam masti se zaustavlja. Katabolizam masti je uslovljen katabolizmom ugljenih hidrata, jer se samo pri razgradnji ugljenih hidrata stvara se oksalsirćetna kiselina koja je neophodna pri razgradnji masti.

REDUKOVANA ISHRANA I MASAŽA SU TAKOĐE VEOMA VAŽNI?

Naravno, treningom se oslobađamo nataloženog masnog tkiva, a pravilnom ishranom onemogućavamo njegovo dalje stvaranje i pomažemo procesu redukcije. Prvi slojevi masnog tkiva se prilično lako skidaju, ali kod osobe koja se gojila godinama masno tkivo je zašlo među mišiće i potrebno je mehaničko delovanje (masaža) kako bi se rasitnilo i brže izbacilo kroz limfu iz organizma.

Ovu uslugu možete dobiti kroz tri paketa:

KONDICIONA PRIPREMA SPORTISTA

U našem timu se nalazi značajan broj stručnjaka koji će predstavljati po našem mišljenju sadašnjost i budućnost kondicionog treninga. Našim metodom rada dolazi do porasta aerobnih i anaerobnih sposobnosti, razvoja snage mišića sa ili bez povećanja mase mišića (zavisno od potreba datog sporta), kao i do unapređenja fleksibilnosti. Drugim rečima, primenom naše metode rada sportisti dostižu visok nivo bazičnih fizičkih kvaliteta. Prednost naše metode rada ogleda se u tome što se nakon uspostavljanja dovoljnog nivoa bazične fizičke pripremljenosti primenjuju specifična trenažna sredstva koja znatno unapređuju sportski nastup u datom sportu. Tako se intenzitet, trajanje i frekvencija aerobnog ili anaerobnog tipa aktivnosti kreiraju na osnovu nivoa ispoljavanja tih karakteristika tokom takmičenja. Trening sa opterećenjem se dizajnira na osnovu motornih obrazaca, opterećenja i trajanja aktivnosti koje se ostvaruju tokom sportskog nastupa.

Vežbe istezanja se dizajniraju u odnosu na grupe mišića koje se najviše angažuju u datom sportu, i to tako da se razvija dinamička fleksibilnost u više ravni pokreta. Našom metodom rada ne samo da se znatno unapređuje brzina, agilnost, koordinacija, izdržljivost, snaga, fleksibilnost već se usled primene specifičnih vežbi razvijaju i specifični obrasci kretanja datog sporta, pa čak i zahtevi za specifične pozicije u timu.

Ovu uslugu možete dobiti kroz tri paketa:

HIPERTROFIJA

Povećanje poprečnog preseka mišića, odnosno mišićna hipertrofija primarni je cilj većine vežbača kada prvi put dođu u neki fitnes centar. Takođe i profesionalnih sportista, pogotovo onih koji se bave sportovima u kojima dominira neki oblik snage.

KAKO ZAPRAVO NASTAJE MIŠIĆNA HIPERTROFIJA?

Hipertrofija nastaje kao rezultat adaptacije organizma na “stres”kojem izlažemo naš organizam prilikom treninga. Telo na stres reaguje prvo alarmom, zatim adaptaciom na nastale okolnosti i na kraju poboljšanjem sposobnosti kako bi spremno dočekalo sledeći trening.

VRSTE MIŠIĆNE HIPERTROFIJE?

Sarkoplazmatska ili estetska hipertrofija mišićnih vlakana, za koju je karakteristično povećanje sarkoplazme i nekontraktilnih proteina, koji ne utiču neposredno na ispoljavanje mišićne sile. Obično se zbijenost filamenata u mišićnim vlaknama smanjuje, dok se površina mišićnih vlakana povećava, bez osetnog porasta mišićne sile. Ova hipertrofija je tipična pojava kod elitnih bodibildera. Miofibrilna ili funkcionalna hipertrofija karakteriše se povećanjem veličine mišićnih vlakana kao rezultat povećanja broja miofibrila, odnosno aktinovih i miozinovih niti. Istovremeno, sintetišu se kontraktilni proteini i raste zbijenost filamenata, odnosno ispoljavanje mišićne sile. U većini sportova cilj je postizanje miofibrilne hipertrofije.

KOJE SU SMERNICE ZA TRENING MIŠIĆNE HIPERTROFIJE?

Vežbanje sa malim opterećenjem od 65 do 75% od 1RM, koje može da se savlada od 10 do 15 puta u seriji, velikim opterećenjem od 75 do 85% od 1RM, koje može da se savlada od 6 do 10 puta u seriji i maksimalnim opterećenjem koje može da se savlada od 1 do 3 puta u seriji. Pauze između serija od 2 do 6 minuta. Dužina pauze zavisi od intenziteta opterećenja, što je intenzitet opterećenja veći pauza je duža. Da bi trening bio efikasniji rade se vežbe za 1 do 2 mišićne gupe. Rade se 3 do 4 vežbe za jednu mišićnu grupu sa 3 do 4 serije. Pauza između treninga za istu mišićnu grupu je 72 sata.

ISHRANA U TRENINGU MIŠIĆNE HIPERTROFIJE?

Mora se unositi dodatna količina energije hranljivih materija koja će omogućiti izgradnju i održavanje mišićne mase. Energija treba da se unosi tako da se uravnoteži unos ugljenih hidrata, masti i proteina, a ne da se unosi samo dodatna količina proteina. Iako je potrebna nešto veća ukupna količina proteina da se razvija i održava mišićna masa udeo proteina koji se unosi putem uobičajenih namirnica verovatno će zadovoljiti i te uvećane potrebe. U idealnom slučaju, treba da se unosi 1,5 do 1,7 grama proteina po kilogramu telesne mase, ali u kontekstu adekvatnog unosa energetskih hranljivih materija, pri čemu se većina energije dobija iz ugljenih hidrata. Prekomerni unos proteina se troši kao gorivo ili, u slučaju prekomernog ukupnog unosa energije hranljivih materija, deponuje u obliku masti.

Ovu uslugu možete dobiti kroz tri paketa:

KOREKCIJA TELESNIH DEFORMITETA

Morfološke promene lokomotornog aparata koje propagiraju veće ili manje funkcionalne smetnje nazivamo telesnim deformitetima. Najčešći telesni deformiteti su deformiteti kičmenog stuba tj. lordoza, skolioza, kifoza, ravna leđa, zatim deformiteti grudnog koša kao što su ispupčene grudi, izdubljene grudi, ravne grudi i tu su deformiteti donjih ekstremiteta takozvane ”X” i ”O” noge, ravna stopala, rasplinuto stopalo. Telesni deformiteti se najčešće stiču u periodu rasta i razvoja čoveka. Tačni uzroci nastanka deformiteta su nepoznati. Smatra se da je za njihovo stvaranje odgovoran genetski faktor, ali to još nije upotpunosti dokazano. Postoje razne teorije, kao konstitucialna slabost skeleta, traumatsko oštećenje lokomotornog aparata, delovanje zapaljenskih, endokrinih, metaboličkih i drugih faktora. Razlikujemo tri kritična perioda nastanka telesnih deformiteta.

ISHRANA U TRENINGU MIŠIĆNE HIPERTROFIJE?

Prvi kritični period je doba uspravljanja deteta, kada dete iz četvoronožnog položaja prelazi u uspravan položaj. Zbog forsiranja dece od strane roditelja da što pre prohodaju pri tome koristeći razne sprave poput dubka i slično ne retko se dešava da dođe do pojave telesnih deformiteta kičmenog stuba i donjih ekstremiteta.

Drugi kritični period je polazak deteta u školu. Deca tada naglo prelaze iz velike slobode kretanja u fazu pasivnog sedećeg položaja u školskoj klupi. Održavanje pravilnog sedećeg položaja je naporno za decu i dosta monotono pa deca pribegavaju raznim položajima koji ugrožavaju njihov razvoj i dovode do deformiteta kičmenog stuba. Takođe nošenje školskih torbi neprimerene veličina i težine kao i nošenje istih na jednom ramenu ugrožava pravilan razvoj deteta.

Treći kritični period je doba puberteta, period poslednjeg intenzivnog biološkog rasta i razvoja usled pojačanog lučenja hormona rasta. Nagli rast kostiju ne prati adekvatna mišićna snaga, što dovodi do nestabilnosti koštano-mišićnog sistema prouzrokujući razne telesne deformitete. Telesni deformiteti pored estetskih problema, zadaju i mnogo druge zdravstvene probleme za čoveka, pa ih je važno što pre izlečiti. Lečenje telesnih deformiteta zahteva usku saradnju trenera, fizioterapeuta i lekara na postavljanju dijagnoze i adekvatne terapije (korektivne vežbe, korišćenje određenih medicinskih pomagala, hiruška intervencija). Najbolji period za izlečenje jeste do petnaeste godine života kada je u većini slučajeva zastupljen funkcionalni poremećaj, tj. telesni deformitet koji je posledica slabe muskulature. Jačanjem muskulature dolazi do korekcije odnosno izlečenja određenog telesnog deformiteta. U kasnijem periodu, do dvadeset pete godine života, prognoze za izlečenje su manje, a od dvadeset pete, kada se završi rast i razvoj čoveka, ukoliko telesni deformitet do tada nije izlečen funkcionalni poremećaj prelazi u strukturalni tj. telesni deformitet koji je posledica nepravilnog okoštavanjem. U tom stadijumu je gotovo nemoguće bilo šta uraditi sem smanjenja simptoma jačanjem muskulature.

Pored nedovoljne upućenosti roditelja, površno urađenih sistematskih pregleda, ignorisanja znakova koji ozbiljno ukazuju na prisustvo deformiteta, nedovoljna telesna aktivnost je glavni razlog nepravilnog razvoja koštano-mišićnog sistema. Posebni značaj kod nastanka telesnih deformiteta ima preventiva, gde uloga trenera dolazi do izražaja. Savremeni uslovi života koji su čoveku sa jedne strane omogućili lagodniji život u kome mašine obavljaju posao umesto njega, sa druge strane čine ga dosta telesno neaktivnim i samim tim ugrožavaju njegovo zdravlje. Deca pored školskih obaveza gde provode dosta vremena u pasivnom, često lošem, sedećem položaju to nastavljaju i kroz igru za kompjuterom, koja je zamenila igru u parku, i sportskim terenima sa društvom. Pošto je pokret upisan u genima čoveka kao neizbežan sastavni deo života, tu svoju telesnu neaktivnost čovek mora da nadoknadi na drugi način kako bi se pravilno razvijao i kako ne bi došlo do telesnih deformiteta i mnogih drugih patoloških stanja.

Ovu uslugu možete dobiti kroz tri paketa:

City Fitness Aplikacija

Prednost korišćenja aplikacije jeste da možete na lak način da vidite dokle Vam traje članarina, i na koliko si treninga bio/bila. Rezervacije, poruke, rasporede i još mnogo toga. Aplikacija je dostupna za IOS i Android operativne sisteme, potraži je na svom Apple Store-u ili Google Play-u. Aplikacija se zove „City Fitness Belgrade“.